Thursday, December 4, 2008

Tahap Intimasi Komunikasi Suami-Isteri

Mungkin korang dah pernah dapat ni. Aku suka la yang ni, pandai orang yg buat ni.
Tapi just for info, aku bukan la jenis bini baik mcm ni. Aku jenis yang 'terpaksa' ngomel sampai laki aku pening.

Tahap 1: Tegur Biasa
• Isteri – “Ohh abang…”
• Suami – “ Ermm”
• Isteri – “Dah makan bang”
• Suami – “ Lum”
• Isteri – “Nasi ada tu”
• Suami – “Ermm”

Tahap 2: Sembang Fakta
• Isteri – “Ohh abang dah balik dah”
• Suami – “ Ermm, baru 5 minit”
• Isteri – “Oh ya ke, dah makan bang?”
• Suami – “ Lum, ada apa special malam ni?”
• Isteri – “Nasi beryani dan ayam tandori”
• Suami – “Ermm, mari makan sama”

Tahap 3: Memberi Pandangan
• Isteri – “Ohh abang dah balik dah, awalnya”
• Suami – “ Ermm, baru 5 minit, macam biasalah”
• Isteri – “Oh ya ke, dah makan bang, nampak kenyang je tu?”
• Suami – “ Lum, memang lapar, ada apa special malam ni?”
• Isteri – “Nasi beryani dan ayam tandori yang abang minat tu”
• Suami – “Ermm, mari makan sama, baru ada selera”

Tahap 4: Kongsi Perasaan
• Isteri – “Ohh abang dah balik dah, awalnya, letih ke?”
• Suami – “ Ermm, baru 5 minit, macam biasalah, banyak keje tadi.”
• Isteri – “Oh ya ke, dah makan bang, nampak kenyang je tu, lega rasa you pulang awal petang ni?”
• Suami – “ Lum, memang lapar, ada apa special malam ni? You nampak ceria je ni”
• Isteri – “Sudah semestinyaaa…Nasi beryani dan ayam tandori yang abang minat tu”
• Suami – “Wow… Sayang kat dia..Ermm, mari makan sama, baru ada selera”

Tahap 5: Membelai Kehendak
• Isteri – “Ohh abang dah balik dah, awalnya, letih ke?”
• Suami – “ Ermm, baru 5 minit, macam biasalah, banyak keje tadi.”
• Isteri – “Oh ya ke, dah makan bang, nampak kenyang je tu, lega rasa you pulang awal petang ni?”
• Suami – “ Lum, memang lapar, ada apa special malam ni?”
• Isteri – “Sudah semestinyaaa…Nasi beryani dan ayam tandori yang abang minat tu”
• Suami – “Wow… Sayang kat dia..Ermm, mari makan sama, baru ada selera”
• (Bila Dah Makan)
• Suami – “Yang, terima kasih la masak best malam ni, I really appreciate it”
• Isteri – “You welcome dear,.. tak seberapa…just that. I love u.”

1 comment:

Skeper said...

Fakta;
suami: sayang i dh balik ni..
isteri: emmm
suami: buat apa tu?
isteri: update blog.

hehehehe