Friday, April 24, 2009

Empat Tingkat Bersuci

Besuci tidak bererti membersihkan anggota tubuh dengan air semata1, tetapi mempunyai maksud yang lebih mendalam. Imam Al-ghazali meletakkan 4 tingkat bersuci:

1. Menyucikan anggota2 lahir daripada hadas, anasi2 jahat dan kelebihan2 yg tidak perlu.
2. Menyucikan anggota badan daripada perbuatan2 salah dan dosa.
3. Menyucikan hati daripada akhlak yang terkeji dan kelakuan2 yang dibenci dan terkutuk
4. Menyucikan kebatinan daripada semua perkara selain Allah taala dan ini adalah bersuci cara para nabi dan siddiqin.

Seseorang tidak akan mencapai tingkat tertinggi tanpa melalui tinggat yang rendah terlebih dahulu.

Sifat Tawaduk Rasulullah SAW

Abu Salamah berkata "Pernah saya berkata pendapat Abu Said Al-Kudri tentang sikap orang ramai dalam hal pakaian, minuman, kenderaan dan makanan. Abu Said menjawab, Wahai anak saudaraku! Makanlah kerana Allah dan minumlah kerana Allah. Dan apabila berpakaian, pakailah kerana Allah. Tetapi apabila perkara2 itu dicampuri oleh ujub, sombong, riak atau menta pujian dan sanjungan, maka ketika itu ia menjadi satu maksiat dan dosa.

"Dan amalkan juga kerja2 rumah seperti mana yang dikerjakan oleh Rasulullah SAW di rumahnya sendiri. Baginda sendiri yang memerah susu, menampal kasut, menjahit baju, dan makan bersama pelayannya. Baginda sendiri mengurus soal pembelian barang2 keperluan rumah, lalu membimbitnya sendiri ke rumah tanpa segan silu. Baginda berjabat tangan dengan si kaya dan si miskin. Baginda sering mendahului memberi salam kepada orang yang datang mengunjunginya, tidak kira kecil atau besar. Baginda menyambut baik bila diundang dan tidak pula mencaci apa saja makanan yang dijamu oleh pengundang. Bginda berpekerti lembut, baik pergaulannya, berwajah manis, tegas tanpa kekerasan, merendah diri tanpa penghinaan, murah hati tanpa boros can berhati lembut."

Wednesday, April 22, 2009

Pesan Nabi SAW mengenai lidah

“Tidak akan lurus keimanan seseorang hamba sehingga lurus pula hatinya dan tidak akan lurus hatinya sehingga lurus pula lidahnya. Dan seorang hamba tidak akan masuk syurga selagi tetangganya belum aman dari kejahatannya.”

“Barang siapa yang memlihara lidahnya, Allah akan menutup kecelaannya. Barangsiapa yang menahan kemarahannya, Allah akan melindunginya daripada seksaNya. Dan barangsiapa yang menyatakan keuzurannya kepada Allah, Allah akan menerima uzurnya.”

“Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka berkatalah yang baik atau diam sahaja”

“Jagalah lidahmu kecuali bila berkata yang baik. Dengan demikian, engkau akan mengalahkan syaitan.”

“Berbahagialah sesiapa yang menahan fudhul (berlebih-lebihan) dari lidahnya dan membelanjakan kelebihan daripada hartanya.”

Tuesday, April 21, 2009

Menjaga Aurat & Pandangan

Sambungan ceramah dengar kat Radio IKIM tadi:

Kata penceramah tadi, sains kejadian lelaki ni memang dah disebut dalam Quran. Kata penceramah, dia baca tajuk2 berita i.e. perempuan seksi jejas keupayaan lelaki buat keputusan, perempuan seksi menjadikan lelaki (yg banyak hormon testosteron) bersikap agresif dan sebagainya.

Disebut pula ayat Quran bahawa kelakuan lelaki ni boleh dikawal, sebab tu Quran sebut tentang lelaki perlu merendahkan pandangan dari melihat perempuan.

Allah Maha adil sebab bukan dia suruh orang perempuan je tutup aurat, tapi dia suruh juga orang lelaki merendahkan pandangan supaya tak terlihat benda haram espeseli yang free/ merata2.

Islam dan Sains - Kejadian Manusia

Dengar dlm Radio IKIM oleh siapa tak tau pulak, tak sempat dgr nama.

Penceramah petik beberapa ayat Quran antaranya surah Ad-dahri (Al-Insan), Al-Ahkaf etc.

Antaranya

1) Dlm satu surah Allah menyuruh supaya bayi disusukan selama 24 bulan.
2) Dalam surah lain pula, Allah nyatakan tempoh mengandung dan tempoh menyusu adalah 30 bulan.
3) Ada golongan mencabar Quran (terdapat di laman2 web) yang kata Allah/Quran silap. Sebab 9 bulan mengandung + 24 bulan menyusu bersamaan 33 bulan.
4) Sains pada hari ini buktikan bahawa bayi yg lahir setelah dikandung hanya selama 6 bulan (lahir tak cukup bulan) boleh hidup dan membesar secara normal. Jadi kesimpulannya yg dibuat oleh beberapa pakar Islam bahawa ayat Quran betul kerana bayi dikandung 6 bulan + 24 bulan menyusu bersamaan 30 bulan.
5) Quran memperincikan 5 peringkat kejadian manusia dlm kandungan. Antara yang menarik perhatian adalah kejadian tulang sblm daging/ otot.
6) Sains menemui bahawa janin berusia 6 bulan mampu kenalpasti persekitarannya dan merasa sakit. Sbb tu lah ada negara yg mensyaratkan pengguguran janin hanya dienarkan jika kandungan berusia bawah 6 bulan

Imam Mahdi

Dengar di Radio IKIM pagi ni oleh Ust Zawawi Yusoh.

Katanya ada golongan orang yang menafikan akan datangnya seorang yg dipanggil Imam Mahdi. Katanya orang jenis ni adalah mereka yang terlalu berpegang pada logik dan tidak mahu berpegang pada hadis Nabi SAW.

Ulasnya, berdasarkan beberapa hadis Nabi SAW yang panjang saya ringkaskan lah apa yang saya faham darinya di sini:

1) Dalam hadis, Nabi SAW kata akan tiba suatu hari pada saat kebangkitan Nabi Isa, Imam Mahdi akan berada di satu tempat /masjid dan Nabi Isa akan menjemput Imam Mahdi untuk menjadi imam. Kalau bukan orang (contohnya dikatakan Imam Mahdi adalah kiasan semata2), macamana boleh pula dijemput jadi imam. So zaman dia muncul adalah zaman kemunculan Nabi Isa.

2) Nabi juga ada perincikan tentang Imam Mahdi antaranya dia berasal dari keturunan baginda dan berhidung mancung. Ustaz berlawak, katanya kalau hidung kemek, jangan lah percaya orang yg claim diri dia Imam Mahdi. Katanya perlu diberitahu serba sedikit tentang Imam Mahdi supaya tak sewenang orang nak meyamar dan bila muncul dirinya takde pulak orang menentang dan tak percayakan dia.

3) Kata Nabi SAW lagi, namanya macam nama baginda dan nama ayahnya macam nama ayah baginda. Maksudnya nama imam tu adalah Muhammad bin Abdullah, Imam Mahdi adalah gelaran saja.

4) Imam Mahdi akan membawa keadilan di dunia. Pada waktu tu memang kekejaman berleluasa dan Imam Mahdi akan perbetulkan keadaan dan bawa keadilan.

Thursday, April 16, 2009

Anti Bully/ Harrassment Policy

Hari ni aku email to one committee kat ofis aku suruh establish polisi ni.
As a victim, aku memang pantang dengar citer/ tengok orang kena harrass. Mana2 dept. aku pegi mesti ada kes ni and so blatant.

Kalau tang grievance pun aku lah yang bagi cadangan utk lodge complaint.
Banyak actions yg boleh diconstitutekan sebagai harrassmen/ bully yg banyak orang tak sedar dan si mangsa pun taknak mengaku. Ye la sapa suka ngaku dia seorang yang weak dan dibuli.

Kat ofis pun bila many employees against one manager and aku pulak ikut cakap, orang kata aku kena buli, but selagi dia bos aku, aku rasa ada hak nak suruh aku buat keje unless keje2 yg hanya sesuai dia buat (tak boleh pass kat kita sesuka hati). Takat keje2 admin tu, takkan kita nak lawan, nanti jadi insubordination pulak.

Doa Minum Air

Jahilnya aku. Baru2 ni je tau ada doa minum air.
Tapi bila dah tau tu aku tak hafal dan amalkan pun hehehe...

Wednesday, April 15, 2009

Sangka Baik Pada Allah

Dengar kat Radio IKIM - rancangan Usrah Rasa Hati

Kisah Muawiyah.
Dia banyak dikecam kerana persengketaan dengan Sayyidina Ali. Saat dia nak mati, dia sarungkan jubah Rasulullah dan kata dia tetap bersangka baik pada Allah (walau dikecam orang ramai).

Kata Ustaz lagi, time paling kritikal adalah saat nak mati dan yang kontrol time tu bukan akal fikiran kita tapi iman kita. Jadi kalau sepanjang hayat beramalan baik, dan iman baik, ia akan membantu menangkis godaan syaitan yang nak sesatkan kita time nazak.

Katanya lagi, time nak mati jangan ingat takut neraka, tapi itulah time utk bersangka baik pada Allah dan harap masuk syurga.

Friday, April 10, 2009

Posting pertama dlm April

Dah lama tak post blm blog ni. Byk benda nak tulis tapi mcm tak sempat.
So ni borak2 kosong je.
Nak citer pasal apa ye? Mcm takde idea pulak.
O, baru teringat kata2 NAbi pasal lidah. Next week post sbb benda tu dah tulis tapi ada kat opis.