Friday, November 25, 2011

Sedar tak dah syirik????

Kenapa lah masih ramai yg percaya atau pun takut dgn benda berantai ni.
Aku kalu dpt email mcm ni aku reply balik kepada sender.
Aku kata tak boleh percaya takut jadinsyirik.
Kdg2 serba salah nak reply mcm tu sbb pertama mcm la aku ni terer sgt
Kedua, hampir semua org percaya benda ni.
Takpun, yg cuba2 forward mana la tau kot jadi seperti yg diclaim oleh surat berantai tu.

Kena ingat ye, kalau kita percay a sesuatu jadi sbb kita forward atau tak forward surat tu, bermakna kita percaya surat tu ada kuasa.
Bila kita percaya begitu, kita telah menduakan Allak aka mensfirikkan Allah.
Dosa syirik ni bukan boleh main2 ye, dosa besar ni!!!

Aku ada tanya ustaz jgk pasal kite percaya pantang larang org melayu dulu2 i.e. Kalu menyanyi kat dapur, dapat laki tua, kalu makan bekas anak, anak lawan mak bapak, kalau muka anak lelaki ikut muka ayah, hubungan panas. Kalau ada tahi lalat kat kaki, akan berjalan jauh.
Semua tu kalu percaya syirik lah.
Sbb semua tu kalau jadi pun adalah kebetulan semata2.

Pada aku simple je, kalau benda tu tak dapat dibuktikan secara saintifik, klinikal maka takde asa utk percaya kebenarannya.
Alangkan makan ubat, jadi sembuh dan claim ubat tu bagus, mujarab pun boleh jadi syirik, walaupun ia terbukti secara klinikal, sbb yg berkuasa menyembuhkan adalah Allah.
Jadi nak percaya yg bukan2 yg tak terbukti tu lagi lah tak patut dan mmg sah syirik.

No comments: