Thursday, November 24, 2011

It's not what you eat...

....ibut it's what you dont eat
Sekali je aku dengar 'pepatah' ni.
Masa tu dgr briefing pasal pemakanan.
Speaker tu cakap byk org particular tentang apa yg dimakan.
Tapi ak kisah tentang benda yg mereka tak makan.
Contoh nye ada org tak makan makanan lemak dan bersantan, bergoreng, telur konon banyak kolestrol.
Tapi mereka juga tak makan sayur dan buah dalam kuantiti sepatutnya. Ada yg langsung tak makan sayur.
Sebenarnya, kalau makan sayur dan buah yg tinggi kandungan serat, lemak dan kolestrol akan melekat pada fiber dan dinyahkan dari badan bersama najis yg mengandungi serat.
Testimoni aku, aku mmg suka makanan goreng, lemak etc.
Tapi aku suka makan sayur dan buah.
Alhamdulillah, so far Allah masih berikan kesihatan yg baik. Takde masalah berkaitan lemak, kolestrol dan jantung berdasarkan result medical checkup aku dua tahun lepas.
Doktor kata aku bleh dtg lagi after sepuluh tahun

No comments: