Friday, May 6, 2011

Nabi Muhammad Ditunggu2 oleh Paderi Nasrani

Dengar di Radio IKIM. Kisah ni dah didengar byk kali tadi ada sikit details yg aku tak pernah dgr sblm ni.

---------------------------------

Nabi SAW umur 8 tahun ikut datuk ke Syam (Palestine)- rombongan besar, berpuluh2 ekor unta (orangnya tak pasti pulak berapa ramai.
Beberapa puluh ekor unta yg pergi – rombongan besar
Sampai di sana ramai paderi2 menunggu2 kedatangan rombongan dari Mekah tu.
Ada awan ikut unta Nabi.
Bila rombongan sampai, makin ramai paderi tgk bila sedar ada awan yg ikut unta nabi.
Paderi besar pun pegi kat rombongan dan tanya Abdul Mutalib datuk Nabi.
Dia tanya - Ada tak budak2 umur 8 tahun dlm rombongan,
Abdul Mutalib kata ada, iaitu cucunya.
Paderi tu mtk jumpa nabi.
Abdul Mutalib kata pergilah kat unta depan tu.

Nabi oleh kerana boring, dia pegi kat satu taman dekat2 situ. Ada satu pokok pelik, Sebatang je takde dahan dan daun besar2, semua daun dah gugur kecuali satu.
Nabi duduk kat situ, jatuh satu daun yg last jatuh dan nabi sambut dgn tangan.
Semua paderi dan org2 yg saksikan terpegun.

Paderi tanya Abdul Mutalib 3 soalan.
1 – Betul ke nabi lahir selepas ayahnya mati? Abdul Mutalib kata betul
2 – Betul ke mak dia jaga sampai umur 6 tahun dan dia mati, dan skrg datuk jaga? Abdul Mutalib jawab Betul.
3 – Paderi kata lagi "Yg ni kau mesti taktau jawapan. Betul tak belakang dia ada rambut2 halus antara 2 tulang belikat sbg tanda kenabian?" Abdul Mutalib kata aku mmg tak tau.

Paderi2 tunggu kedatangan Nabi kerana dikatakan dlm injil Matthew – ada rombongan dari Mekah akan masuk ke Palestin 630 tahun slps Nabi Isa wafat. Ustaz tu kata lg injil dulu lah, injil skrg dh byk pindaan.

No comments: