Friday, January 2, 2009

Salah Faham Tentang Iddah (Edah)

Bila ayah aku meninggal, timbullah isu2 iddah. Untuk orang mati suami 4 bulan (or 4 bulan 10 hari) Ada sorang sedara kata kalau keluar rumah dlm tempoh iddah, kena ulang balik kiraan hari lepas keluar rumah tu.

Ni aku ambik dari website http://drhasanah.com:
Dalam satu kertas kerja yang ditulis oleh pensyarah saya semasa belajar di Universiti Mu’tah, Jordan, iaitu Dr. Abd al-Hamid al-Majali (ArabLawInfo.com: 2002), dijelaskan tentang hikmah disyariatkan iddah bagi wanita yang kematian suami. Beliau antara lain menjelaskan bahawa ikatan perkahwinan merupakan satu ikatan yang sangat kuat dan suci yang diasaskan oleh perasaan cinta dan kasih sayang. Al-Quran banyak memberikan gambaran yang indah tentang hubungan perkahwinan (lihat: al-Baqarah ayat 187 dan al-Rum ayat 21) di mana pasangan suami isteri menjadi pakaian antara satu sama lain dan dijadikan pula pasangan itu tempat untuk bersenang-senang dan mendapat ketenangan. Ikatan zahir dan batin yang begitu kuat ini pastinya menjadikan perpisahan antara kedua-duanya sangat sukar sekali apatah lagi jika perpisahan itu akibat kematian.

Al-Majali menambah bahawa iddah antara lain dapat memastikan rahim wanita bersih dari benih suami, mengenang kebaikan dan keindahan hidup bersama suami, menzahirkan kesedihan atas pemergiannya, memelihara kehormatannya serta mengelakkan fitnah. Wanita ialah makhluk tuhan yang dianugerahkan dengan roh dan jasad. Dalam keadaan yang sangat sukar selepas kematian suami, wanita memerlukan masa untuk membiasakan dirinya dengan kehidupan baru yang pastinya jauh berbeza dengan kehidupan semasa suaminya masih hidup.


Ustaz Hashim hari tu kata perempuan dlm iddah boleh keluar tapi elok lah dgn tujuan tertentu, bukan saja2 dan boleh menibulkan fitnah. And no such thing as kena ulang kiraan hari kalau keluar rumah dlm tempoh iddah. Katanya lagi tak kira dlm iddah atau tidak, perempuan boleh keluar rumah dgn ditemani muhrim. Itu yang penting.

No comments: